Gå til hovedindhold

TETRAS

Technology Transfer for Thriving Recirculating Aquaculture Systems in the Baltic Sea Region

Projektet har til formål at vise vejen til at forbedre den økonomiske og miljømæssige bæredygtighed for fisk og anden akvakultur produceret i opdræt, hvor vandet recirkuleres og genbruges (RAS).
Der arbejdes også med vandrensning, så vand fra akvakultur i fremtiden kan få status som teknisk vand, der kan bruges til forskellige industrielle formål, når RAS anlægget integreres i en industriel symbiose.

5. sep. 2023
Illustration af projektets Pilot 4: Et RAS og akvaponi demonstrationsanlæg i Guldborgsund Zoo & Botanisk Have, hvor der er mulighed for at formidle omkring fiske- og plantesymbioser, cirkulær bioøkonomi, vandkvalitet og ressourceeffektivitet.  Pilot 4 er et samarbejde med Pilot 1, hvor Businss Lolland-Falster og Blue Research kortlægger vandfiltrerings teknologi. Der samles data ift. en livscyklusanalyse (LCA) og udvikles faktabaserede kommunikationsmaterialer til gæster, elever, studerende og erhverv.

Indhold

    Projektet er et Baltic Sea Region Interregprojekt og får støtte fra EU.

    På Lolland-Falster arbejdes med projektets Pilot 4: Et RAS og akvaponi demonstrationsanlæg som skal opbygges på CELF erhvervs- og teknisk gymnasium i Nykøbing Falster. Her skal anlægget indgå som en del af undervisningen og skabe grundlag for at formidle omkring fiske- og plantesymbioser, cirkulær bioøkonomi, vandkvalitet og ressource-effektivitet.  

    Pilot 4 er et samarbejde med Pilot 1, hvor Business Lolland-Falster og Blue Research kortlægger vandfiltrerings-teknologi. Der samles data ift. en livscyklusanalyse (LCA) og udvikles faktabaserede kommunikationsmaterialer til forbrugere, elever, studerende og erhverv.    

    Eleverne på CELF gymnasium arbejder allerede med RAS som det praktiske udgangspunkt for teori og praksis i undervisningen i bioteknologifaget. Som optakt til muligheden for at arbejde med eget pilotanlæg på gymnasiet har et hold 3. g'er været på studietur til et kommercielt RAS-anlæg i Sverige. Her blev eleverne introduceret til mange aspekter i arbejdet med at sikre maksimal bæredygtighed i fiskeproduktion. Med hjem til laboratoriet kom vand fra fisketanke og trommefilter til analyse og mikroskopi. Oplev de unges engagement her.