Fra kirsebær til røde kjoler
Biocas projekt
Haves: Halm, roetop og rester fra saftproduktion af kirsebær og æbler og andre fødevareproduktioner.
Ønskes: Insektlarver, biogas og naturlige farvestoffer
Et skønt glas kirsebærvin og en smuk rød kjole. Umiddelbart to meget forskellige ting, men de kan faktisk komme det samme sted fra - ikke hele kjolen, men i hvert fald farven.
For når man har presset kirsebærrene til produktionen af kirsebærvin kan man bruge resterne til naturlige farvestoffer enten til tekstiler eller til fødevarer. Hvor meget ekstra værdi kan vi få ud af lokale produkter og biomasser? Det er det spørgsmål vi stiller og undersøger i projektet BIOCAS100%. Navnet kommer af, at vi ønsker en 100% kaskadeudnyttelse af biomasser. Kaskadeudnyttelse betyder, at man udnytter biomassen i flere trin efter hinanden. I først trin udvinder man stoffer af høj værdi f.eks. farvestoffer, i andet trin tager man fibrene ud og bruger dem f.eks. i byggematerialer og til allersidst omsætter man alt det, der er til overs fra de første 2 trin, til at producere bioenergi. Projektet er et internationalt projekt, hvor vi samarbejder med 3 andre europæiske lande.
I vores del af projektet her på Lolland-Falster fokuserer vi på udnyttelse af halm, æble- og kirsebærsaft.
Det handler både om at forvandle et kirsebær til så mange ting, som muligt, men det handler også om at finde en samarbejdsmetode som gør, at vi kan udnytte et produkt bedst muligt – i hele kaskaden. For når et produkt skal forvandles til mange nye produkter, er det nødvendigt med et bredt samarbejde, der dækker så mange led i en værdikæde som muligt.
Derfor er der mange forskellige partnere med i projektet, og vi har dannet Partnerskab Lolland Falster med lokale partnere for at forankre resultaterne fra projektet solidt på vores landsdel.
Restbiomasse kan også give mening som fremtidens fødevarer- i opskriften her robelade direkte fra marken og insekter der er fodret med bl.a. roetoppe.